"Geografii" pe net

"Geografii" au activat din 2009 până în 2015 în campionatul de fotbal pe teren sintetic "Fair Play". În primul sezon, Geografii au încheiat pe locul 13 în divizia H, iar în sezonul 2010-2011 echipa a ocupat un onorabil loc 4 în aceeaşi divizie. Ca urmare a restructurării campionatului, în sezonul 2011-2012 Geografii au evoluat în divizia F, unde au terminat pe locul 9. În sezonul 2012-2013, numărul de echipe dintr-o divizie s-a redus de la 20 la 14 iar Geografii au încheiat pe locul 5, după play-off. Datorită unei noi comprimări a numărului de divizii, Geografii au evoluat în divizia E în sezonul 2013-2014, terminând pe poziția a patra. Reducerea campionatului la patru divizii din sezonul 2014-2015 a făcut ca Geografii să joace în divizia D, încheind acest campionat pe locul 6. Echipa a avut la bază cadrele didactice de la Facultatea de Geografie a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, a căror activitate fotbalistică, cu îndelungată tradiţie, a cunoscut o efervescenţă în ultimii ani, ca urmare a numărului tot mai mare de cadre didactice, iubitoare a sportului şi mişcării, dar mai ales datorită domnului profesor Dănuţ Petrea, decanul facultăţii, care i-a catalizat pe cei dornici de practicarea fotbalului. În timp, echipa a mai pierdut dintre aderenţii iniţiali, care treptat au fost înlocuiţi cu studenţi, masteranzi şi absolvenţi ai Facultăţii de Geografie.

vineri, 26 septembrie 2014

Atât s-a putut: Someșul - Geografii 4-2 (2-0)

Joi, 25 septembrie, de la ora 19, pe terenul CMC 1 s-a desfășurat o partidă de tradiție din ultima divizie a campionatului ”Fair-Play”, între Geografii și Someșul. Dacă în ultimele sezoane Geografii au câștigat mai mereu, de data aceasta cei de la Someșul au fost mai buni, prezentându-se și cu câțiva jucători valoroși, care au făcut diferența. La Geografii situația a fost exact invers, în condițiile absenteismului obișnuit de dinaintea începerii cursurilor, astfel că din nou au fost prezente doar șapte persoane, dintre care doi debutanți: Paul Șofron - Raularian Rusu, Ioan Oprea - George Deac, Cosmin Gorga, Horea Ionuț Meleg - Alexandru Solomon.
Încă de la început, cei de la Someșul s-au aglomerat foarte bine în defensivă și au preferat să contraatace cu mingi lungi, pe vârfuri. Geografii au avut dificultăți mari în a pătrunde spre poarta adversă, dar și finalizarea a lăsat foarte mult de dorit. În schimb, cei de la Someșul au avut câteva oportunități și au și deschis scorul, cu ceva noroc, mingea șutată de un atacant fiind respinsă de Paul Șofron în bară, de unde a ricoșat în spatele portarului și a intrat în poartă. La una din ultimele faze ale primei reprize, scorul s-a majorat după ce George Deac a pierdut o minge la centrul terenului iar adversarii au profitat de dezorganizarea defensivei geografilor.
În a doua repriză, Geografii au presat tot mai insistent poarta adversă, ratând multe ocazii, în special prin Alexandru Solomon, dar și Cosmin Gorga, George Deac sau Horea Ionuț Meleg. În cele din urmă, golul a venit în urma unei lovituri libere executate foarte bine de Horea Ionuț Meleg. Geografii au continuat să atace în speranța unei egalări. În schimb, au înscris de două ori cei de la Someșul după niște neatenții în defensiva tot mai rarefiată a geografilor - prima dată după un aut de margine, iar a doua oară pe un contraatac supranumeric, cu un lob peste Paul Șofron. În ultimul minut, Cosmin Gorga a stabilit scorul final, reluând cu capul o minge aruncată precis de Paul Șofron în careul advers.
Meciul a fost mult mai dificil decât ne așteptam, Someșul prezentându-se cu un lot valoros. Arbitrul a tolerat excesul de agresivitate al adversarilor, dar nu a influențat rezultatul final. Geografii s-au prezentat slab per ansamblu, s-a văzut prea mult absența anumitor jucători. Întrucât este posibil ca unii dintre aceștia să absenteze o perioadă mai îndelungată, este clar că echipa trebuie reformată cât mai rapid pentru a se putea bate iarăși pentru primele poziții în clasament.

joi, 18 septembrie 2014

Puncte și golaveraj: Geografii - Tottenham 14-1 (8-0)

Miercuri, 17 septembrie, de la ora 19.30, pe terenul CMC 2, s-a disputat cea de-a treia etapă din campionatul diviziei D, sezonul 2014-2015. Geografii au avut o misiune foarte facilă în fața echipei Tottenham, care s-a prezentat cu doar patru jucători (un portar și trei jucători de câmp), iar un al cincilea jucător a apărut spre finalul primei reprize. În aceste condiții, Geografii (care au evoluat 5+1) au avut permanent superioritate numerică, inițial având doi jucători în plus, iar apoi doar unul. Ca și la meciurile precedente, s-au prezentat șapte jucători: Paul Șofron - Eugen Ciobanu, Mădălin Petcu, Raularian Rusu, Horea Ionuț Meleg, Iulian Doroftei și Adrian Șelever. În repriza a doua, după o mică ciondăneală, Paul Șofron i-a cedat locul în poartă lui Eugen Ciobanu, și a evoluat în continuare ca jucător de câmp.
Partida nu a avut istoric. Geografii au marcat o mulțime de goluri dar au și ratat o sumedenie de ocazii. Adversarii s-au străduit să limiteze proporțiile scorului. În prima repriză au înscris Iulian Doroftei (de 3 ori), Adrian Șelever (2), Horea Ionuț Meleg (2) și Mădălin Petcu.
A doua parte a debutat cu golurile lui Raularian Rusu și Iulian Doroftei, după care și-a intrat în rol Adrian Șelever, care a punctat de patru ori consecutiv, ajungând la un total de 6 goluri în această partidă. Horea Ionuț Meleg a fost servant al lui Adrian Șelever, dar a și ratat câteva șanse de a mai puncta (inclusiv două bare). La poarta cealaltă, Tottenham a reușit golul de onoare din penalty, acordat pentru un posibil henț al lui Mădălin Petcu în careu, când scorul era 10-0. Ei au mai avut câteva șuturi periculoase, dar Eugen Ciobanu (intrat în poartă în locul lui Paul Șofron) a demonstrat că are și calități de goalkeeper.
Să consemnăm, cu această ocazie, și apariția noii pagini de Facebook a echipei Geografii, disponibilă aici. Ea a fost creată, la fel ca și stema echipei, de Horea Ionuț Meleg. Apariția pe rețelele de socializare ne-a adus și un plus de suporteri la acest meci cu Tottenham - le mulțumim așadar și absolventelor Roxana Dragoste și Ana-Maria Groza, care ne-au susținut pe parcursul partidei.

marți, 16 septembrie 2014

Echipă refăcută, rezultat pe măsură: GRIGO - Geografii 2-8 (0-4)

Duminică, 14 septembrie, de la ora 20, Geografii au obținut primele puncte în actuala ediție de campionat, după un meci destul de ușor cu mai vechii prieteni de la GRIGO. Doar două persoane dintre cele care au evoluat săptămâna trecută au mai fost prezente, o serie de jucători revenind din vacanță (în sfârșit) și debutând cu dreptul. Au evoluat așadar următorii șapte (fără rezerve): Paul Șofron - Mădălin Petcu, Cosmin Gorga - Horea Meleg, Ciprian Todor - Cătălin Palfi, Raularian Rusu.
Meciul a fost la discreția geografilor de la început până la final. Încă din primele minute, scorul a devenit 3-0 prin reușitele spectaculoase ale lui Cătălin Palfi (de două ori, prima dată după o incursiune în atac a lui Mădălin Petcu) și Ciprian Todor, iar la finalul primei reprize Raularian Rusu a punctat după o minge respinsă în față de portar la un șut al lui Horea Ionuț Meleg.
În a doua repriză, jocul a continuat în aceleași coordonate. Cei de la GRIGO au încercat să echilibreze jocul dar s-au lovit de o apărare foarte bine pusă la punct. Între timp, Geografii s-au distanțat prin Ciprian Todor și Cosmin Gorga la 6-0 și au mai ratat și alte ocazii (de notat în particular bara lui Paul Șofron, cu un șut din propriul careu). La acest rezultat, și defensiva s-a mai relaxat și cei de la GRIGO, după ce au ratat un penalty (apărat de fapt de Paul Șofron), au marcat și ei la o neatenție a lui Cosmin Gorga. Pe final, atât Cătălin Palfi cât și Ciprian Todor au înscris încă odată, realizând fiecare câte un hat-trick. În ultimul minut, după o fază confuză în careu, și cei de la GRIGO au punctat, stabilind scorul final.
Cu mai multă atenție, scorul putea fi și mai mare, dar până la urmă importante sunt cele trei puncte, pe care geografii le-au obținut de data aceasta fără prea multe emoții. Trebuie remarcat, în contextul revenirii din vacanță, forma și pofta de joc pe care le-au demonstrat majoritatea componenților echipei, de bun augur și pentru confruntările care urmează.
 

vineri, 5 septembrie 2014

Stagiunea 2014-2015 debutează prost: ALBINES - Geografii 6-4 (1-2)

Campionatul ”Fair-Play” 2014-2015 a început pentru geografi miercuri, 3 septembrie, când, de la ora 19, au întâlnit echipa ALBINES în divizia D, în care s-au înscris echipe din fostele divizii D și E (aceasta din urmă, desființată). Adversarii au evoluat în sezonul precedent în divizia D, deci cu o divizie mai sus, dar s-au clasat în jumătatea inferioară a clasamentului, astfel încât meciul părea ușor. Din păcate, Geografii nu au putut conta pe mai mulți jucători importanți, fie accidentați, fie încă în vacanță, astfel că au aliniat următorul ”șapte” (fără nicio rezervă): Paul Șofron - Raularian Rusu, Eugen Ciobanu - Iulian Doroftei, Tiberiu Cirebea, Sabin Nicula - Adrian Șelever.
În prima repriză, lucrurile au mers destul de bine, Geografii presând constant poarta adversă. În primele 10 minute, ALBINES nici nu a ieșit din propria jumătate. Iulian Doroftei a deschis scorul, conform cursului jocului, cu un șut imparabil, la vinclu. După gol, adversarii au început și ei să atace și au reușit surprinzător egalarea cu un șut din unghi. Până la pauză însă Geografii au revenit în avantaj, prin Eugen Ciobanu, care l-a ”executat” pe portarul advers după un un-doi cu Adrian Șelever.
A doua repriză a fost însă catastrofală pentru geografi. Deși în prima parte ALBINES nu au arătat mai nimic, ei au prins mai mult curaj după pauză și, pe fondul inexactităților și lipsei de omogenitate a geografilor, au reușit repede să egaleze și apoi să se desprindă decisiv, ajungând chiar să conducă cu 5-2, ultimul gol din penalty (acordat pentru un henț involuntar în careu al lui Raularian Rusu, după o ieșire neinspirată în atac al lui Paul Șofron). Probleme nu au fost doar în apărare, unde majoritatea golurilor s-au luat pe greșeli individuale, ci mai ales în atac, unde Geografii au avut nenumărate oportunități de a înscrie, majoritatea fiind ratate cu seninătate de Adrian Șelever care, la partida cu numărul 100 pentru geografi, a prins o zi nefastă. Datorită faptului că adversarii au acumulat cinci faulturi de echipă, Geografii au beneficiat de o lovitură de la 9 m, transformată de Eugen Ciobanu, cel mai bun de pe teren. La 5-3 mai erau unele speranțe, dar tot cei de la ALBINES au marcat cu un șut la vinclu. La ultima fază a meciului, în prelungiri, Tiberiu Cirebea a punctat pentru geografi după o incursiune în atac și un un-doi cu Eugen Ciobanu.
Este o înfrângere dureroasă, în fața unei echipe slăbuțe, dar Geografii au fost și mai slabi. Cu excepția lui Eugen Ciobanu, care în a doua repriză a trecut la mijloc și a încercat să coordoneze jocul echipei, toți ceilalți de pe teren au evoluat de la slab la catastrofal în această parte a doua. Echipa a jucat haotic, dezordonat, fără orizont, iar atunci când jocul ieșea, și se ajungea în poziție de finalizare, Adrian Șelever sau altcineva rata. Astfel, pe lângă resursele fizice, în scădere evidentă în a doua repriză, a scăzut considerabil și moralul echipei. Sperăm ca, odată cu revenirea din vacanță a unora dintre jucători, și rezultatele geografilor să se îmbunătățească.

marți, 2 septembrie 2014

Statistici cu privire la sezonul 2013-2014: Paul Chirilă Șofron - lider la prezențe, Cătălin Palfi - din nou golgeter

Sezonul 2013-2014 a fost probabil cel mai bun din istoria scurtă a echipei Geografii, care a încheiat pe locul 4 în divizia E a campionatului de fotbal pe teren sintetic ”Fair-Play” Cluj-Napoca în al cincilea an consecutiv de participare în această competiție. După poziție, performanța este egală cu cea din sezonul 2010-2011, când echipa s-a clasat tot pe locul 4, dar atunci s-a obținut un număr inferior de puncte.


În total, în acest campionat, echipa a disputat efectiv pe teren 38 de partide, dintre care 37 în campionat și 1 în cupă. În plus față de aceste meciuri, echipa a câștigat cu 3-0 partida cu Minions, prin neprezentarea adversarului. Astfel, în campionat Geografii au câștigat 26 de meciuri (dintre care 25 pe teren și unul la ”masa verde”, menționat mai sus), au făcut trei egaluri și au suferit 9 înfrângeri. În singurul meci din cupă jucat, Geografii au pierdut cu Feleacu, echipă de divizie superioară, astfel că numărul total de înfrângeri este 10. În cele 38 de meciuri jucate efectiv, Geografii au marcat un număr record de goluri, 198, la care se adaugă cele 3 goluri de la ”masa verde” (3-0 cu Minions), în total 201 goluri, din care 200 în campionat și 1 în cupă, media fiind de 5,21 goluri/meci, fără cele trei goluri de la ”masa verde”, care ar trage media în jos! Este de departe cea mai bună medie înregistrată de echipă în toate sezoanele, ca urmare a unui joc îmbunătățit de atac, și ca urmare a includerii în echipă a unor jucători noi, cu potențial ofensiv foarte bun (Dan Zaharia și Cosmin Gorga, printre alții). Și defensiva și-a făcut foarte bine datoria, echipa primind mai puțin de 100 de goluri, și datorită portarului Paul Chirilă Șofron și a fundașilor, în special Eugen Ciobanu, Mădălin Petcu și Iulian Doroftei fiind printre remarcați, meci de meci.
S-au consemnat 305 prezențe ale jucătorilor la cele 38 de meciuri jucate efectiv, ceea ce înseamnă 8,02 prezențe/meci. Aceasta înseamnă că, în medie, la fiecare meci s-au prezentat 8 jucători, deci echipa a avut permanent 1-2 rezerve (la unele meciuri s-a jucat 5+1). Este demn de remarcat că, în comparație cu sezoanele anterioare, numărul total de jucători care au participat la meciuri a scăzut la doar 26, dintre care 23 au fost efectiv cuprinși în lot mai devreme sau mai târziu. Faptul este pozitiv întrucât reflectă o mai mare seriozitate din partea jucătorilor, o participare mai frecventă a acestora, și are drept consecință o creștere a coeziunii grupului. La fel de important este faptul că rareori au fost disfuncționalități cu privire la convocarea jucătorilor, mulți dintre aceștia răspunzând ”prezent” mai des decât în trecut.
Astfel, o ierarhie a jucătorilor în funcție de numărul de prezențe ar fi următoarea:
32 meciuri jucate - Paul Chirilă Șofron
31 - Raularian Rusu
25 - Mădălin Petcu și Marius Chirilă
24 - Iulian Doroftei
21 - Horea Ionuț Meleg și Cătălin Palfi
16 - Eugen Ciobanu și Adrian Șelever
14 - Cosmin Gorga
În clasamentul all-time (2009-2014), ierarhia ar fi următoarea:
169 - Raularian Rusu
162 - Paul Chirilă Șofron
128 - Horea Ionuț Meleg
119 - Mădălin Petcu
99 - Adrian Șelever
81 - Iulian Doroftei
74 - Cătălin Palfi
52 - Răzvan Bătinaș
45 - Ovidiu Mateuț
38 - Ionuț Moldovan
În ceea ce privește golgeterii, venirea lui Dan Zaharia, care a evoluat doar 9 partide, a ridicat mult miza acestui clasament, Cătălin Palfi fiind câștigător la limită. Este adevărat că Dan Zaharia a și stabilit un nou record al numărului de goluri înscrise într-un meci, 13, în partida cu Viitorul, încheiată cu 27-3 și la care Cătălin Palfi nu a participat. Iată clasamentul:
33 goluri marcate - Cătălin Palfi
32 - Dan Zaharia
16 - Horea Ionuț Meleg
15 - Marius Chirilă
12 - Cosmin Gorga, Ovidiu Mateuț și Ciprian Todor
10 - Iulian Doroftei
8 - George Deac și Raularian Rusu
7 - Dănuț Huciu.
Cătălin Palfi a preluat conducerea și în clasamentul all-time al golgeterilor. Iată ierarhia după golurile înscrise în perioada 2009-2014:
86 - Cătălin Palfi
70 - Horea Meleg
54 - Ovidiu Mateuț
46 - Adrian Șelever
35 - Iulian Doroftei
32 - Dan Zaharia (în doar 9 meciuri din acest sezon!)
30 - Mădălin Petcu
24 - Răzvan Bătinaș
23 - Alex Mureșan
21 - Ionuț Moldovan
Noul sezon, 2014-2015, începe mâine. Ca urmare a unei noi comprimări a numărului de divizii, Geografii vor evolua în divizia D, cu una mai sus, dar tot ultima, întrucât doar patru divizii au mai rămas în campionatul ”Fair-Play”. Primul meci va fi în compania echipei Albines, care în sezonul precedent a evoluat în divizia D (deci cu o divizie mai sus decât noi). Mult succes echipei Geografii în campionatul 2014-2015!