"Geografii" pe net

"Geografii" au activat din 2009 până în 2015 în campionatul de fotbal pe teren sintetic "Fair Play". În primul sezon, Geografii au încheiat pe locul 13 în divizia H, iar în sezonul 2010-2011 echipa a ocupat un onorabil loc 4 în aceeaşi divizie. Ca urmare a restructurării campionatului, în sezonul 2011-2012 Geografii au evoluat în divizia F, unde au terminat pe locul 9. În sezonul 2012-2013, numărul de echipe dintr-o divizie s-a redus de la 20 la 14 iar Geografii au încheiat pe locul 5, după play-off. Datorită unei noi comprimări a numărului de divizii, Geografii au evoluat în divizia E în sezonul 2013-2014, terminând pe poziția a patra. Reducerea campionatului la patru divizii din sezonul 2014-2015 a făcut ca Geografii să joace în divizia D, încheind acest campionat pe locul 6. Echipa a avut la bază cadrele didactice de la Facultatea de Geografie a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, a căror activitate fotbalistică, cu îndelungată tradiţie, a cunoscut o efervescenţă în ultimii ani, ca urmare a numărului tot mai mare de cadre didactice, iubitoare a sportului şi mişcării, dar mai ales datorită domnului profesor Dănuţ Petrea, decanul facultăţii, care i-a catalizat pe cei dornici de practicarea fotbalului. În timp, echipa a mai pierdut dintre aderenţii iniţiali, care treptat au fost înlocuiţi cu studenţi, masteranzi şi absolvenţi ai Facultăţii de Geografie.

miercuri, 30 aprilie 2014

Continuă seria succeselor la scor: Geografii - Auchen 8-2 (3-0)

Geografii au obținut o nouă victorie la diferență mare de scor, luni, 28 aprilie, de la ora 19, pe terenul CMC 1, în fața echipei Auchen, care în meciurile precedente avusese o prestație decentă, dar de data asta se poate spune că au scăpat ieftin chiar și cu scorul acesta. Au evoluat pentru geografi: Paul Șofron - Mădălin Petcu, Eugen Ciobanu - Marius Chirilă, Cosmin Gorga - Cătălin Palfi, Dan Zaharia.
Meciul nu prea a avut istoric, geografii atacând aproape permanent poarta adversă. Cei de la Auchen s-au apărat cu cinci oameni și au lăsat în față un singur atacant, destul de masiv, dar la care n-au prea ajuns mingi. Prestația patrulaterului ofensiv al geografilor cu Marius Chirilă și Cosmin Gorga susținând cele două vârfuri, Cătălin Palfi și Dan Zaharia, a fost una excelentă, ei dominându-și tehnic și tactic adversarii. Din combinațiile lor (la care au participat uneori și fundașii) au rezultat cele opt goluri - patru reușite de Cătălin Palfi, trei de Dan Zaharia și unul de Marius Chirilă, la care s-au adăugat foarte multe ocazii clare de a marca, unele ratate cu ușurință, în special în repriza a doua, când s-a făcut și spectacol în dauna eficienței.
Cei de la Auchen nu prea au avut oportunități, defensiva geografilor fiind bine ”betonată” până spre final, când, pe fondul relaxării, s-au primit și cele două goluri, unul la scorul de 5-0 pentru geografi și al doilea la ultima fază a meciului, cum e tradiția.
Geografii continuă așadar seria succeselor la minim șase goluri diferență, așa cum s-a întâmplat în ultimele patru meciuri, și își consolidează golaverajul și poziția a patra din clasament.

joi, 17 aprilie 2014

Set la zero, cadou de sărbătorile pascale: Geografii - ALEXUS 6-0 (1-0)

Ultimul meci înainte de Paști s-a disputat marți, 15 aprilie, de la ora 21, în compania formației ALEXUS, pe terenul CMC 1. În fapt, nu am recunoscut niciun jucător de la adversari, așa că se poate spune că am jucat cu o echipă nouă, care nu mai are nimic în comun cu cea veche, cu excepția numelui și a palmaresului. Geografii au făcut un nou joc foarte bun, de data aceasta într-o formulă mai neobișnuită: Loránd Kis - Eugen Ciobanu, Cosmin Gorga, Raularian Rusu, Adrian Șelever, Marius Chirilă, Cătălin Palfi, Dan Zaharia.
Partida a fost controlată de la început de geografi, care au și deschis scorul relativ repede, prin Dan Zaharia, cu un șut din marginea careului, după o acțiune personală. Se părea că ne vom distanța repede, dar adversarii au reușit să închidă mai bine culoarele, iar geografii au ratat câteva ocazii mari, prin Cătălin Palfi și Dan Zaharia. Spre finalul reprizei, cei de la ALEXUS au încercat și ei să atace, dar fără rezultat.
În a doua repriză, jocul a fost aproximativ același. A durat puțin până la golul al doilea, înscris de Cosmin Gorga, care a împins în plasă o minge respinsă în față de portarul advers. Apoi Geografii s-au distanțat, prin reușitele lui Raularian Rusu (din pasa lui Dan Zaharia), Cătălin Palfi și Dan Zaharia (de două ori). Pe lângă cele trei goluri marcate, Dan Zaharia a mai ratat câteva ocazii monumentale, pe lista celor care au avut șansa de a mai înscrie fiind și Cătălin Palfi și Marius Chirilă.
Trebuie remarcat că, în ciuda absențelor (îndeosebi din compartimentul defensiv), Geografii au reușit să se impună foarte clar și în acest meci și își continuă seria victorioasă, pe care o dorim cât mai lungă.

duminică, 13 aprilie 2014

Bine și pentru golaveraj, și pentru moral: SOMEȘUL - Geografii 0-7 (0-2)

Geografii au obținut un nou succes la scor miercuri, 9 aprilie, de la ora 19, pe terenul CMC 1, cu unul din adversarii tradiționali, SOMEȘUL. Comparativ cu meciul din tur, care a fost mult mai echilibrat, de data aceasta Geografii, în mare formă, au ”defilat” nestingheriți pe teren, câștigând cu un scor, 7-0, identic cu cel reușit în fața aceleiași echipe în urmă cu mai bine de doi ani (ianuarie 2012). Au evoluat: Paul Șofron - Mădălin Petcu, Eugen Ciobanu, Iulian Doroftei, Cosmin Gorga, Raularian Rusu, Adrian Șelever, Cătălin Palfi și Dan Zaharia.
Partida nu a avut istoric, jucându-se practic la o singură poartă. Singura diferență față de meciul din săptămâna precedentă (când geografii au învins cu 27-3) a fost că adversarii de la SOMEȘUL s-au apărat destul de grupat și și-au încercat șansele exclusiv pe contraatac, unde au fost însă repede anihilați de fundașii geografilor. Geografii au deschis repede scorul prin Dan Zaharia și s-au desprins apoi prin reușita lui Cătălin Palfi, după alte câteva ratări.
În a doua repriză, Geografii s-au descătușat total și au punctat din toate pozițiile. Iulian Doroftei a reușit o ”dublă” cu două șuturi inspirate, Cosmin Gorga a marcat spectaculos la vinclu, Raularian Rusu a trimis în poarta goală (din pasa lui Iulian Doroftei) iar Dan Zaharia a închis tabela, direcționând în plasă o minge centrată de Cătălin Palfi.
Au mai fost și alte oportunități de a înscrie, dar importantă este în primul rând victoria, și în al doilea rând faptul că meciul s-a încheiat fără incidente. Săptămâna viitoare, în ultimul meci din retur, Geografii vor întâlni pe ALEXUS, un alt adversar tradițional. După sărbători va începe al treilea ”tur”, fiind acum clar că acest campionat se va juca pe sistemul tur-retur-tur, deși la un moment dat s-a discutat despre play-off și play-out.
 

vineri, 4 aprilie 2014

Ca la rugby: Geografii - Viitorul SC 27-3 (14-0)

În contrast cu ce a fost săptămâna trecută, am consemnat o atmosferă de primăvară și de bună dispoziție miercuri, 2 aprilie, la ora 18, pe terenul CMC 1, când s-a dat startul partidei dintre Geografii și Viitorul SC, o echipă de adolescenți cu destule naivități fotbalistice, speculate de geografi pe teren. S-a stabilit un nou record de goluri și de diferență de scor, care nu cred că va putea fi vreodată doborât. Evenimentele de săptămâna trecută au afectat totuși lotul geografilor: doar doi jucători care au evoluat cu Sporting au fost prezenți și la acest joc. Astfel, pentru Geografi au fost prezenți următorii: Paul Șofron - Mădălin Petcu, Eugen Ciobanu, Andrei Kökeinyesdi, Cosmin Gorga, Raularian Rusu, Dan Zaharia. Întrucât adversarii au venit doar șase, s-a jucat 5+1.
Meciul nu a avut istoric, geografii punctând încă de la începutul partidei. Noul venit, Dan Zaharia, și-a făcut debutul cu nu mai puțin de 13 goluri înscrise (record pentru un singur meci). Au mai marcat Eugen Ciobanu, Raularian Rusu (câte 4 goluri fiecare), Cosmin Gorga (de 3 ori), Paul Șofron (cu un șut din poartă în poartă), Mădălin Petcu și Andrei Kökeinyesdi, ultimii doi spre final, astfel că toți cei aflați pe teren pentru Geografii au înscris măcar odată. Ratările din poziții clare de gol au fost aproape la fel de multe ca și golurile.
Adversarii au atacat haotic, fiind prinși mai mereu pe contraatac, dar în a doua repriză au reușit să înscrie și ei de trei ori, ultima dată în prelungiri, la ultima fază.
Meciul a contat mai degrabă pentru îmbunătățirea golaverajului și recâștigarea încrederii în echipă și în competiție, după evenimentele de săptămâna trecută. Desigur, nu ne dorim să avem parte doar de astfel de adversari facili, dar ne-am dori ca toate echipele să evolueze cu același spirit de fair-play și să accepte victoria sau înfrângerea, indiferent de scor.
 

marți, 1 aprilie 2014

Un egal cu mulți nervi la final: Geografii - Sporting 3-3 (3-1)

O seară nefericită, cea de joi, 27 martie 2014 când, de la ora 20, Geografii au întâlnit pe Sporting într-un derby al diviziei E. Din păcate, au fost mai multe evenimente de consemnat în afara terenului decât pe teren, după un meci cu adevărat foarte disputat, în care Geografii au fost aproape de o victorie. S-au prezentat următorii: Paul Șofron - Mădălin Petcu, Iulian Doroftei - Marius Chirilă, Cătălin Palfi, Ovidiu Mateuț - Adrian Șelever. La adversari au evoluat câțiva jucători pe care îi cunoaștem: Andrei Șișoe în poartă, Vasile Trif, Robert Macula sau Andrei Sebesi pe teren.
Partida a debutat prost pentru geografi, care au primit gol destul de repede, la o neatenție în defensivă, dar ei au întors scorul pe parcursul primei reprize. Mai întâi, o degajare a lui Paul Șofron a fost deviată în proprie poartă de Vasile Trif; apoi Adrian Șelever a finalizat pe un contraatac, iar Ovidiu Mateuț a făcut 3-1 după un alt contraatac supranumeric.
Cei de la Sporting au dominat teritorial și au avut foarte multe ocazii, dar defensiva geografilor a rezistat foarte bine iar Paul Șofron a scos foarte multe mingi de gol. În a doua repriză, jocul a continuat pe aceleași coordonate, doar că geografii nu au mai reușit să finalizeze contraatacurile iar adversarii, după numeroase ratări, au punctat de două ori, spre finalul partidei. Golul doi al lor a venit în urma unei faze controversate, atacantul de la Sporting lovindu-l cu cotul pe fundașul geografilor, Iulian Doroftei, care s-a oprit, așteptând ca arbitrul să ia o decizie (ceea ce nu s-a întâmplat) și adversarul a finalizat. Și golul egalizator s-a marcat după o învălmășeală generalizată în careu.
Din păcate, după finalul partidei, s-a trecut de la șicanări și amenințări la loviri, cel mai afectat fiind Iulian Doroftei. A fost chemată și Poliția, dar, bineînțeles, între timp, adversarii (deveniți, unii dintre ei, agresori) s-au risipit ca potârnichile. Se pare că cei de la Sporting nu sunt la prima ispravă de genul acesta și vor fi excluși din campionat. Măcar cu numele acum figurează o altă echipă în locul lor, Celtic. Făptașii propriu-ziși vor fi excluși individual din campionat, cel puțin așa au promis organizatorii. În paralel se va desfășura și ancheta Poliției pe marginea acestui caz.
Este regretabil că, după aproape cinci ani de funcționare în campionatul ”Fair-Play”, echipa Geografii este implicată într-un astfel de scandal, chiar și din postura de victimă. Credeam și credem că un astfel de campionat ar trebui să fie dedicat exclusiv sportului, relaxării, distracției, fair-play-ului, respectului între jucători și totodată față de adversari. Sperăm în continuare că astfel de incidente să nu se mai repete și astfel de echipe și de ”jucători” să nu mai fie primiți, pentru ca ceilalți să se poată bucura de o mișcare cu mingea în aer liber.