"Geografii" pe net

"Geografii" au activat din 2009 până în 2015 în campionatul de fotbal pe teren sintetic "Fair Play". În primul sezon, Geografii au încheiat pe locul 13 în divizia H, iar în sezonul 2010-2011 echipa a ocupat un onorabil loc 4 în aceeaşi divizie. Ca urmare a restructurării campionatului, în sezonul 2011-2012 Geografii au evoluat în divizia F, unde au terminat pe locul 9. În sezonul 2012-2013, numărul de echipe dintr-o divizie s-a redus de la 20 la 14 iar Geografii au încheiat pe locul 5, după play-off. Datorită unei noi comprimări a numărului de divizii, Geografii au evoluat în divizia E în sezonul 2013-2014, terminând pe poziția a patra. Reducerea campionatului la patru divizii din sezonul 2014-2015 a făcut ca Geografii să joace în divizia D, încheind acest campionat pe locul 6. Echipa a avut la bază cadrele didactice de la Facultatea de Geografie a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, a căror activitate fotbalistică, cu îndelungată tradiţie, a cunoscut o efervescenţă în ultimii ani, ca urmare a numărului tot mai mare de cadre didactice, iubitoare a sportului şi mişcării, dar mai ales datorită domnului profesor Dănuţ Petrea, decanul facultăţii, care i-a catalizat pe cei dornici de practicarea fotbalului. În timp, echipa a mai pierdut dintre aderenţii iniţiali, care treptat au fost înlocuiţi cu studenţi, masteranzi şi absolvenţi ai Facultăţii de Geografie.

marți, 19 februarie 2013

Umiliți de ultima clasată: Pumele - Geografii 4-1 (1-1)

Luni, 18 februarie, de la ora 18, pe terenul CMC 1, s-a scris una din cele mai negre pagini din istoria echipei Geografii, o înfrângere destul de categorică în fața unei echipe modeste, Pumele, clasată (nu întâmplător) pe ultima poziție în clasament înaintea acestui joc. Cauzele acestei înfrângeri sunt multiple, dar nu are rost să le enumerăm aici, mai ales că ”la cald” e mai bine să te abții, în special de la cuvinte grele și reproșuri. Pentru geografi s-au prezentat: Andrei Șișoe - Raularian Rusu, Mădălin Petcu - Vlad Marian, Titus Man - Iulian Doroftei, Adrian Pop. În timpul reprizei a doua a venit și Adrian Șelever.
Încă de la început a fost destul de clar că echipa noastră are carențe în mai toate compartimentele de joc, în ciuda adversarului modest. Pumele au avut doar doi jucători (în atac), capabili să facă diferența, dar ei au fost cât de cât anihilați în prima repriză, când Geografii s-au apărat mai bine. Adversarii au deschis totuși scorul după un aut, mingea fiind reluată din voleu de un jucător aflat în zona centrală, în afara careului. Pumele au avut și alte ocazii, dar Andrei Șișoe a fost la post. Geografii au egalat tot după un aut - Mădălin Petcu l-a văzut bine pe Titus Man, demarcat la colțul lung, și a trimis peste întreaga apărare, iar Titus a marcat cu capul: 1-1.
La pauză și mai ales după sosirea lui Adrian Șelever am sperat că vom putea decide meciul în favoarea noastră. Ambele echipe au ratat ocazii bune, Geografii în special prin Adrian Pop, care a scăpat singur cu portarul, dar nu l-a putut învinge, dar și Mădălin Petcu și Iulian Doroftei au șutat mult spre poartă, dar rar pe spațiul porții. Cei de la Pumele au fost mai eficienți, și, la jumătatea reprizei, au preluat conducerea cu un șut senzațional, în vinclu. În tabăra geografilor s-a instalat degringolada, defensiva a fost aproape complet abandonată, în speranța (deșartă) că am putea egala. N-am înscris, dar au făcut-o adversarii, de încă două ori (ultima dată, la ultima fază a meciului).
O astfel de înfrângere, extrem de dureroasă, trebuie să fie facută ”uitată” cât mai rapid de geografi în meciurile viitoare, decisive pentru clasarea echipei în zona de play-off.

duminică, 17 februarie 2013

Prima victorie în campionat în 2013: GRIGO - Geografii 3-5 (1-2)

După mai bine de două luni de când nu au mai cunoscut gustul victoriei în campionat, Geografii au obținut un succes important chiar împotriva unei candidate la promovare, GRIGO. Meciul s-a desfășurat de Sfântul Valentin, pe 14 februarie, de la ora 18, pe terenul CMC 1, ceea ce explică numărul redus de participanți. Geografii s-au prezentat în șapte, fără rezerve: Paul Șofron - Mădălin Petcu, Flavius Banyai - Iulian Doroftei, Sabin Nicula - Adrian Pop, Adrian Șelever. Adrian Șelever a întârziat puțin, astfel că în primele minute s-a jucat 5+1. Cartonașe galbene: Sabin Nicula (pentru nerespectarea regulilor la execuția unei lovituri libere) și Mădălin Petcu (pentru lovirea mingii după fluierul arbitrului).
Geografii au controlat partida de la început până la sfârșit, dominându-i tactic și fizic pe mai tinerii lor adversari. Tactica de a arunca mingile pe vârfuri, care altădată avea puțini sorți de izbândă, a adus patru goluri din cele cinci ale geografilor. Din acest punct de vedere, trebuie remarcată contribuția decisivă a portarului Paul Șofron la faza ofensivă.
Mai mult decât atât, Paul a deschis el însuși scorul, cu o degajare care l-a depășit pe portarul advers (neatent). Al doilea gol a fost marcat de Adrian Pop, din pasa lui Paul Șofron. GRIGO a redus din handicap înainte de pauză.
În a doua repriză, Geografii s-au distanțat pe tabelă. Mai întâi, același Adi Pop a punctat, după o degajare inspirată a lui Paul Șofron, apoi Iulian Doroftei a înscris singurul gol care nu l-a avut coautor pe Paul. La 4-1, Geografii s-au relaxat și le-au permis adversarilor să vină peste ei. Cei de la GRIGO au dat o replică bună, înscriind la rândul lor de două ori, astfel că finalul a fost cu ceva emoții. În cele din urmă, Adrian Șelever a deviat cu capul în poarta adversă una din numeroasele pase în adâncime ale lui Paul Șofron, stabilind scorul final.
Trebuie spus că, la multe goluri, am profitat de forma slabă a portarului de la GRIGO. Asta, desigur, nu scade cu nimic din meritele de ansamblu ale echipei. Victoria era absolut necesară, iar dacă Geografii mai doresc să revină pe podium sau măcar să intre în play-off, trebuie să joace la victorie și meciurile următoare.

joi, 14 februarie 2013

În Cupă ne descurcăm: Geografii - WEST HAM 4-4 (2-1)

În al doilea sezon consecutiv, Geografii ajung în turul 2 al cupei, unde am întâlnit și de data aceasta un adversar din divizia D, WEST HAM, echipă care jucase însă în sezonul precedent în divizia F, alături de noi, iar acum se zbate în zona retrogradării cu două divizii mai sus. Meciul tur s-a desfășurat duminică, 10 februarie, de la ora 20, pe terenul CMC 1. Pentru geografi au evoluat: Andrei Șișoe - Mădălin Petcu, Flavius Banyai, Horea Ionuț Meleg, Iulian Doroftei, Horațiu Mureșan, Răzvan Bătinaș, Dănuț Huciu, Adrian Șelever. Cu excepția a trei jucători (Iulian Doroftei, Răzvan Bătinaș și Adrian Șelever), toți ceilalți tocmai terminaseră de jucat un meci din divizia E, pentru ”sora” mai mare, AMEFA 1911.
Adversarii au fost doar în număr de șase, așa că s-a jucat 5+1. WEST HAM a demonstrat că este o echipă bine legată, cu posesie prelungită, multe pase și extrem de periculoasă. Geografii au fost însă într-o zi ”de grație”, făcând față cu succes. Mai mult, ei au deschis scorul și chiar s-au distanțat pe tabelă prin golurile spectaculoase marcate de Iulian Doroftei, unul din eroii meciului. Adversarii au avut numeroase situații de gol, dar apărarea noastră, în frunte cu portarul Andrei Șișoe, a rezistat până spre finalul reprizei, când, totuși, cei de la WEST HAM, superiori în ansamblu, au redus din handicap.
În debutul celei de-a doua reprize, adversarii au înscris repede două goluri și se părea că vom consemna un nou eșec, în cele din urmă. N-a fost așa, deoarece Mădălin Petcu a revenit pe teren și a marcat, în urma unei acțiuni colective, iar Iulian Doroftei a dus scorul la 4-3 din pasa lui Răzvan Bătinaș. WEST HAM a egalat la patru și finalul s-a jucat ”care pe care”, cu numeroase ocazii de ambele părți, dar fără gol.
Trebuie evidențiată evoluția lui Andrei Șișoe, care a apărat excepțional, și a lui Mădălin Petcu, atât în apărare, cât și în atac. De altfel, toată echipa a făcut un meci memorabil. În ciuda oboselii acumulate și în meciul precedent (unii jucători - Horațiu Mureșan și Dănuț Huciu - au plecat mai repede), Geografii au obținut un rezultat bun, în compania unui adversar valoros.

vineri, 8 februarie 2013

Un egal onorabil... dar se putea mai mult: Geografii - EBS BLITZ 2-2 (2-1)

Miercuri, 6 februarie, de la ora 19, Geografii au avut de înfruntat pe terenul CMC 2 ocupanta poziției secunde în clasament, EBS BLITZ, care ne administrase o înfrângere severă (0-5) în partida tur. De data aceasta, adversarii s-au prezentat fără un portar ”de meserie”, făcând cu schimbul în poartă, situație de care Geografii nu au profitat așa cum trebuia. De asemenea, EBS a venit în doar șase oameni și s-a jucat 5+1. Cum Geografii au venit cu trei în plus, prospețimea fizică suplimentară ar fi trebuit să se vadă măcar în a doua repriză, ceea ce, din păcate, nu s-a întâmplat. Pentru geografi au evoluat: Paul Șofron - Mădălin Petcu, Horea Ionuț Meleg, Raularian Rusu, Tamás Forró, Iulian Doroftei, Ovidiu Mateuț, Cătălin Palfi, Adrian Șelever.
În prima parte, meciul a fost destul de echilibrat, cu un ușor plus de partea geografilor, care, după câteva ratări monumentale, au reușit să deschidă scorul prin Cătălin Palfi, cu un șut puternic și plasat. Adversarii au dat o replică viguroasă, Paul Șofron având câteva intervenții bune, inclusiv ”la sacrificiu”. Până la urmă, EBS a egalat cu un șut cu ”șpițul” la colțul scurt, din afara careului. Pe finalul reprizei, Ovidiu Mateuț a scăpat singur spre poarta adversă și l-a ”executat” pe portar, stabilind scorul pauzei.
După cum au decurs lucrurile în prima repriză, eram siguri că în a doua Geografii vor reuși să se impună. N-a fost așa, adversarii dând dovadă de o vitalitate excepțională. EBS BLITZ a reușit egalarea, dintr-un voleu remarcabil din unghi, la începutul reprizei a doua. Până la final nu s-a mai înscris, deși ambele echipe, în căutarea loviturii decisive, au ratat foarte multe ocazii. Pentru geografi, s-au remarcat oportunitățile lui Adrian Șelever (șut în transversală din careu), Cătălin Palfi (de două ori a reluat în afara cadrului porții din poziție ideală), Ovidiu Mateuț, Mădălin Petcu și Horea Ionuț Meleg. De partea cealaltă, Paul Șofron a salvat mai multe goluri ”ca și făcute”, adversarii fiind periculoși în special pe contraatac sau din faze fixe.
În cele din urmă, este un rezultat echitabil, dar Geografii au ieșit deja din primele șapte în clasament, pentru prima dată de la începutul campionatului, și de acum toate meciurile trebuie jucate la victorie.

luni, 4 februarie 2013

A patra înfrângere consecutivă în campionat: BIANCONERII - Geografii 3-1 (3-1)

Joi, 31 ianuarie, de la ora 18, pe o temperatură surprinzător de... pozitivă, dar pe un teren umed, Geografii au făcut-o din nou ”de oaie”, de data aceasta în fața antepenultimei clasate, BIANCONERII. S-au prezentat următorii: Paul Șofron - Mădălin Petcu, Răzvan Ghișa, Horea Ionuț Meleg, Ciprian Todor, Tudor Dezmireanu, George Deac, Cosmin Popuța, Răzvan Bătinaș. Cartonașe galbene: Tudor Dezmireanu, George Deac.
Geografii, cu multe nume noi în echipă, au evoluat extrem de dezorganizat și dezlânat în fața unei formații articulate, care a știut să profite de inexactitățile noastre din apărare și să își baricadeze propria poartă. Adversarii au deschis scorul în urma unei angajări în adâncime și a unei reluări cu capul. Geografii au egalat prin Răzvan Bătinaș, dintr-o fază similară, acesta trimițând spectaculos cu capul în plasă din degajarea lui Paul Șofron. Din păcate, până la pauză, BIANCONERII au mai punctat de două ori în urma unor faze confuze în careul geografilor, a căror defensivă a greșit.
În a doua parte nu s-a mai întâmplat nimic notabil. Geografii au presat constant poarta adversă, dar le-a lipsit finalizarea, portarul fiind mereu luat la ”țintă” de atacanții noștri. Spiritele s-au mai încins, George Deac primind cartonaș galben pentru că a ripostat verbal la un fault mai dur (în prima repriză, Tudor Dezmireanu a primit ”galben” pentru că nu a așteptat fluierul arbitrului la o lovitură liberă).
În ultimele minute, s-a constatat că unul din jucătorii adverși purta ghete cu crampoane de teren mare. Acesta a fost imediat scos de pe suprafața de joc de arbitru, dar Răzvan Bătinaș a cerut ca Geografii să iasă de pe teren, ceea ce până la urmă nu s-a întâmplat. Meciul a continuat și s-a încheiat cu victoria meritată a echipei adverse, dar Geografii au depus o contestație la final.
Indiferent de rezultatul contestației, jocul prestat a fost unul sub orice critică, ceea ce face ca participarea în play-off să devină chiar problematică, după ce la un moment dat ne gândeam chiar la promovare.