"Geografii" pe net

"Geografii" au activat din 2009 până în 2015 în campionatul de fotbal pe teren sintetic "Fair Play". În primul sezon, Geografii au încheiat pe locul 13 în divizia H, iar în sezonul 2010-2011 echipa a ocupat un onorabil loc 4 în aceeaşi divizie. Ca urmare a restructurării campionatului, în sezonul 2011-2012 Geografii au evoluat în divizia F, unde au terminat pe locul 9. În sezonul 2012-2013, numărul de echipe dintr-o divizie s-a redus de la 20 la 14 iar Geografii au încheiat pe locul 5, după play-off. Datorită unei noi comprimări a numărului de divizii, Geografii au evoluat în divizia E în sezonul 2013-2014, terminând pe poziția a patra. Reducerea campionatului la patru divizii din sezonul 2014-2015 a făcut ca Geografii să joace în divizia D, încheind acest campionat pe locul 6. Echipa a avut la bază cadrele didactice de la Facultatea de Geografie a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, a căror activitate fotbalistică, cu îndelungată tradiţie, a cunoscut o efervescenţă în ultimii ani, ca urmare a numărului tot mai mare de cadre didactice, iubitoare a sportului şi mişcării, dar mai ales datorită domnului profesor Dănuţ Petrea, decanul facultăţii, care i-a catalizat pe cei dornici de practicarea fotbalului. În timp, echipa a mai pierdut dintre aderenţii iniţiali, care treptat au fost înlocuiţi cu studenţi, masteranzi şi absolvenţi ai Facultăţii de Geografie.

duminică, 28 octombrie 2012

Golurile și golgeterii echipei Geografii

În această perioadă de ”secetă” din punct de vedere al golurilor marcate de echipa noastră, am hotărât să prezint o statistică a golurilor și a golgeterilor, mai ales că rămăsesem dator cu aceasta încă din perioada de vacanță. Statisticile se referă la perioada 2009-2012, cu accent pe ultimul sezon, deci fără a lua în calcul ediția actuală de campionat (2012-2013), din care s-au desfășurat opt etape, în care am înscris 24 de goluri.
În primele trei sezoane, Geografii au marcat 410 goluri în 114 meciuri, astfel: 140 de goluri în 38 de meciuri (inclusiv cele două de cupă) în sezonul 2009-2010, 119 goluri în 34 de meciuri în 2010-2011 și 151 de goluri în 42 de meciuri (inclusiv cele patru de cupă) în 2011-2012. Precizăm că ne referim aici la goluri marcate în mod real, în jocuri efective, deci fără a ține cont de victoriile cu 3-0 la ”masa verde”. Rezultă o medie destul de slabă pentru meciurile de pe teren sintetic (6+1 sau 5+1), de 3,6 goluri/meci. Pe sezoane, media nu a variat prea mult: 3,68 goluri/meci în 2009-2010, 3,5 goluri/meci în 2010-2011 și 3,6 goluri/meci în 2011-2012. Se observă că nu există neapărat o corelație între eficacitatea echipei și rezultatele acesteia. Astfel, Geografii au avut cel mai ”prolific” atac în primul sezon, când rezultatele au fost cele mai slabe, și, paradoxal, cel mai slab atac în sezonul 2010-2011, când ne-am clasat cel mai sus, la o poziție de promovare. Este însă adevărat că în primul sezon am și primit foarte multe goluri (aproape 200), în vreme ce în sezonul următor rezultatele foarte bune s-au datorat apărării (doar 82 de goluri primite). Ultima ediție de campionat s-a situat undeva la mijloc din toate punctele de vedere, golaverajul fiind totuși favorabil, 151-132 (luând în calcul ambele competiții).
În ceea ce privește marcatorii, am sesizat modificări destul de substanțiale de la un campionat la altul. Astfel, în prima ediție de campionat, principalii realizatori au fost Alex Mureșan (21), Horea Ionuț Meleg (20), Olimpiu Pop (14), Darius Cramba (13) și Răzvan Bătinaș (12). Dintre aceștia, unii nu au mai participat deloc (sau foarte puțin) în sezonul următor, când golgeterii au fost: Horea Meleg (22), Adrian Șelever (13), Ionuț Moldovan (11), Cristian Boțan și Adrian Cristea (câte 9). În fine, în campionatul 2011-2012, situația se prezintă astfel:
31 goluri - Cătălin Palfi (record pentru un singur sezon)
18 goluri - Ovidiu Mateuț
16 goluri - Adrian Șelever
11 goluri - Vasile Darvai
 9 goluri - Mădălin Petcu
 8 goluri - Horea Ionuț Meleg (reprofilat fundaș)
 7 goluri - Ionuț Moldovan
 6 goluri - Robert Szakács
 5 goluri - Iulian Doroftei
 4 goluri - Eusebio Man și Raularian Rusu.
Alți 12 jucători au marcat între 1 și 3 goluri, plus 8 autogoluri ale adversarilor.
Clasamentul ”all-time” (fără sezonul în desfășurare) al golgeterilor arată astfel:
50 goluri - Horea Ionuț Meleg
31 goluri - Cătălin Palfi și Adrian Șelever
23 goluri - Alex Mureșan
20 goluri - Ionuț Moldovan
19 goluri - Mădălin Petcu
18 goluri - Ovidiu Mateuț
17 goluri - Darius Cramba
16 goluri - Răzvan Bătinaș
15 goluri - Cristian Boțan
În total, 40 de jucători au punctat cel puțin o dată, mai sus fiind prezentați doar primii zece. Alte 25 de persoane au participat la meciurile echipei, fără să înscrie măcar o dată. E vorba mai ales de cei care au venit de foarte puține ori. Pentru o mai bună reliefare a capacităților de golgeter ale fiecăruia, am realizat și un clasament al eficacității, respectiv al numărului de goluri/meci. Am luat în calcul însă doar jucătorii care au evoluat de minim 10 ori în total în cele trei sezoane. Altfel, e posibil să participi o singură dată și să marchezi de două ori și să fii lider al eficacității! Iată clasamentul:
1,7 goluri/meci - Darius Cramba
1,36 goluri/meci - Cristian Boțan
1,03 goluri/meci - Cătălin Palfi
1 gol/meci - Adrian Cristea
0,95 goluri/meci - Ovidiu Mateuț
0,92 goluri/meci - Alex Mureșan
0,7 goluri/meci - Olimpiu Pop
0,65 goluri/meci - Ionuț Moldovan
0,63 goluri/meci - Horea Ionuț Meleg și Robert Szakács
0,53 goluri/meci - Adrian Șelever.
În afara golgeterilor, un rol foarte important la marcarea golurilor l-au avut și îl au și cei care dau pasele de gol (”assist”-urile), pe care însă nu le-am contabilizat. Cu siguranță că o astfel de statistică ar scoate în evidență și contribuția celorlalți componenți ai echipei, inclusiv a portarului Paul Șofron, care a dat foarte multe astfel de pase decisive.
Nu ne rămâne decât să sperăm că echipa va reuși să-și pună mai mult în valoare calitățile ofensive, să și concretizeze pe tabelă situațiile pe care le are la poarta adversă.

vineri, 26 octombrie 2012

Nu suntem nici de locul 2: Geografii - Inter Junior 1-4 (0-2)

Miercuri, 24 octombrie, de la ora 18, pe terenul CMC 2, Geografii au suferit o nouă înfrângere dureroasă. Dacă săptămâna precedentă am pierdut în fața liderului EBS BLITZ, de data aceasta ne-a învins echipa de pe locul 2, Inter Junior, formație în fața căreia am pierdut și anul trecut de două ori (cu 7-3 și tot 4-1). Este al treilea meci consecutiv fără victorie într-un campionat pe care îl începusem bine. Pentru geografi au evoluat: Paul Șofron - Mădălin Petcu, Horea Ionuț Meleg, Raularian Rusu, Iulian Doroftei, Cătălin Palfi, George Deac, Ionuț Moldovan și Adrian Șelever.
Partida nu prea a avut istoric, în contextul în care adversarii au dominat tehnic și tactic partida, cam de la început. E adevărat că au beneficiat și de unele erori de arbitraj, mai cu seamă la primul gol, când o aruncare de margine în favoarea noastră a fost judecată în sens invers de arbitru, iar din acea aruncare în careu, s-a marcat pentru 1-0. Nu mult după aceea, în urma unei recuperări, adversarii și-au majorat avantajul. Până la pauză, Geografii au avut o singură ocazie mai clară, la bara lui Cătălin Palfi.
Lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici în partea secundă. Geografii au atacat, dar fără prea mari șanse de reușită, în schimb cei de la Inter Junior au profitat pe contraatac de spațiile largi lăsate în defensiva noastră. În plus, au avut și un atacant (de culoare) care a făcut harcea-parcea fundașii noștri de câte ori avea mingea și care a contribuit decisiv la marcarea celor două goluri din a doua repriză. La scorul de 4-0 pentru adversari și după încă două bare (Cătălin Palfi și Iulian Doroftei), geografii au înscris totuși golul de onoare prin același Iulian Doroftei.
Acest gol nu poate fi decât o palidă consolare pentru un meci în care toate compartimentele s-au dovedit deficitare, cu un minus mai accentuat în dreptul compartimentului ofensiv. Iată, în ultimele trei meciuri am înscris doar trei goluri, o medie demnă de ultimele clasate, nu de echipă cu pretenții. Este adevărat că am întâlnit adversari de calibru, poate cele mai bune echipe din divizie, după cum demonstrează clasamentul din momentul de față.

luni, 22 octombrie 2012

Derby doar pe hârtie: EBS BLITZ - Geografii 5-0 (2-0)

Joi, 18 octombrie, de la ora 19, pe terenul CMC 2 s-a disputat așa-zisul ”derby” între ocupantele primelor două locuri din clasament, EBS BLITZ (varianta îmbunătățită a echipei EBS din sezonul trecut) și Geografii (varianta slăbită de câteva absențe). În loc de derby, a fost mai degrabă un ”măcel”, iar geografii prezenți au fost următorii: Paul Șofron - Iulian Doroftei, Florin Oltean, Sabin Nicula, Eusebio Man, Cătălin Palfi, Ionuț Moldovan și Adrian Șelever. În ultimele 5 minute a evoluat și Raularian Rusu.
Prima repriză a fost oarecum mai echilibrată, dar încă de la început adversarii s-au așezat bine pe teren și au făcut foarte bine faza defensivă. Geografii aproape că nu au avut ocazii și au legat cu dificultate pasele. Inevitabilul s-a produs spre sfârșitul primei reprize când, după una din puținele faze de poartă ale geografilor (o ratare a lui Eusebio Man), cei de la EBS BLITZ au lansat un contraatac-”blitz”, finalizat: 1-0. Până la pauză, adversarii s-au distanțat la 2-0.
Nici în a doua repriză Geografii nu au dat semne de revenire, deși au atacat, de cele mai multe ori haotic și fără orizont, sau au încercat finalizări de la distanță, fără șanse de reușită. Adversarii, mai valoroși, s-au desprins decisiv, punctând mai ales pe contraatac. Au avut și un penalty (transformat) la un fault în careu, comis de Iulian Doroftei. În ultimele minute, Raularian Rusu ar fi putut înscrie golul de onoare al geografilor, dar bara s-a opus.
Scorul de 5-0 este unul dur, dar ar putea avea darul să ne trezească la realitate. Ne așteaptă meciuri grele și în continuare și sperăm ca o astfel de ”ispravă” să nu se mai repete.

luni, 15 octombrie 2012

Geografii sunt pe locul 2

Site-ul campionatului Fair-Play Cluj-Napoca a afișat în această seară clasamentul ”la zi” al diviziei F, iar Geografii se află pe o onorabilă poziție secundă, cu 13 puncte, după 6 meciuri în care s-au consemnat 4 victorii, 1 egal și 1 înfrângere. Nu este mai puțin adevărat că echipele de pe locul 1 (EBS) și locul 3 (Inter Junior) au un meci mai puțin disputat.
Chiar și așa, meciul de joi, cu liderul EBS, se conturează ca un adevărat derby al acestui sezon. Adversarii noștri, cu care avem două egaluri la activ din campionatul trecut (4-4 și 3-3), au momentan o linie perfectă de clasament, cu cinci victorii din tot atâtea meciuri disputate.

sâmbătă, 13 octombrie 2012

Echitabil: Geografii - GRIGO 2-2 (1-2)

Partidă foarte echilibrată, vineri, 12 octombrie, de la ora 18.30, pe terenul CMC 2, între geografi și GRIGO, o echipă nou-înscrisă de tineri (adolescenți), care a lăsat o impresie foarte bună. Geografii s-au prezentat cu un efectiv de 9 jucători: Paul Șofron - Mădălin Petcu, Raularian Rusu, Horea Ionuț Meleg, Iulian Doroftei, Marin Ilieș, George Deac, Ionuț Moldovan și Adrian Șelever. Adversarii, în schimb, au venit doar 6, astfel că am ”experimentat”, fără voia noastră, în premieră, sistemul 5+1 pe teren (și trei rezerve).
Meciul a început excelent pentru geografi: la prima fază, la o aruncare de la margine, Adrian Șelever a reluat cu capul pe lângă portarul adormit al adversarilor. Ne-am crezut, ca de obicei, prea repede învingători, iar cei de la GRIGO au demonstrat în scurt timp că nu au venit să piardă, atacând consistent poarta noastră. Doar paradele lui Paul Șofron ne-au salvat, pentru o vreme, de gol, care însă a venit în cele din urmă, dar dintr-o fază discutabilă - atacantul advers, întins pe jos, reluând cu mâinile balonul în poartă, fără ca arbitrul să observe. Înainte de pauză, GRIGO a preluat conducerea după un șut senzațional, la vinclu.
În a doua parte, Geografii au dominat jocul, dar n-au reușit să și finalizeze. Rând pe rând, au ratat Marin Ilieș (inclusiv o bară), Adrian Șelever (reluare în bară), Horea Meleg (bară), Ionuț Moldovan. Adversarii au avut la rândul lor câteva oportunități pe contraatac, dar s-au ”stins” încetul cu încetul spre sfârșitul partidei. Geografii au reușit în fine egalarea printr-o execuție de la distanță a lui George Deac, iar în ultimele minute au forțat victoria, fără succes.
După cum s-a desfășurat partida, ambele echipe se pot declara mulțumite cu egalul. Cei de la GRIGO, mult mai tineri, au excelat la capitolul viteză, îndeosebi în prima repriză, când ne-au surprins deseori, mai ales că spațiile au fost largi, cu atât de puțini jucători pe teren. În a doua parte, nu i-au mai ținut ”bateriile” și pe final Geografii s-ar fi putut impune, dacă ar fi avut un plus de precizie la finalizare.

miercuri, 3 octombrie 2012

Fără dubii: Geografii - Pumele 6-1 (2-1)

Luni, 1 octombrie, în prima zi a noului an universitar, Geografii au întâlnit de la ora 18 echipa Pumele pe terenul CMC 1. La partidă a asistat şi un oaspete de onoare şi suporter al echipei, domnul conferenţiar Florin Moldovan. Geografii au făcut un meci foarte bun şi s-au impus fără probleme, la acest succes aducându-şi contribuţia următorii: Paul Şofron - Raularian Rusu, Iulian Doroftei, Eusebio Man, Adrian Pop, George Deac, Ciprian Moldovan, Răzvan Bătinaş şi Adrian Şelever.
Partida a început bine, cu un plus evident de partea geografilor, care au punctat prin Iulian Doroftei (din pasa lui Adi Şelever din aut de margine) şi Adrian Şelever (din degajarea lui Paul Şofron), ambele goluri fiind marcate cu capul. Oaspeţii au redus din handicap pe finalul primei părţi, în urma unui corner.
În a doua parte, Geografii s-au distanţat pe tabelă prin golurile lui Răzvan Bătinaş (hat-trick) şi Adrian Şelever (după o serie de driblinguri reuşite). În apărare, deşi n-am reuşit să evităm în totalitate situaţiile periculoase ale adversarilor, Paul Şofron a intervenit din nou salvator la câteva faze de unu contra unu.
În ciuda victoriei clare, unii dintre jucătorii adverşi au avut un comportament mai puţin sportiv, dar, din fericire, situaţia nu a degenerat. Nu s-au acordat cartonaşe.
Este a patra victorie din cinci meciuri, care ne consolidează poziţia din apropierea podiumului clasamentului.